Robeco heeft een duurzame indexfamilie gelanceerd, de Robeco SDG Low-Carbon Indices. De indices zijn beschikbaar voor zeven regio’s: Global AC, Global DM, Emerging Markets, VS, Europa, Azië-Pacific en Japan. De index heeft tot doel een positieve bijdrage te leveren aan de UN Sustainable Development Goals en past het eigen SDG Framework van Robeco toe.  

Lucian Peppelenbos, klimaatstrateeg bij Robeco, zegt: ”Het grootste risico van klimaatverandering is passiviteit. Deze indices vormen een tastbaar voorbeeld van onze inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. Door gebruik te maken van input van mijn team en het SDG Framework, maken de Indices onderscheid tussen klimaatachterblijvers en klimaatleiders. Klimaatleiders zijn bedrijven die misschien een relatief hoge CO2-voetafdruk hebben op basis van hun huidige en vroegere emissies, maar die groene innovaties stimuleren en daarom essentieel zijn in de overgang naar een koolstofarme economie.” 

Jan Anton van Zanten, SDG-strateeg: “Duurzaam beleggen verschuift van het vermijden van ESG-risico’s naar het afstemmen op positieve impact. Ons SDG-raamwerk identificeert welke bedrijven een positieve bijdrage leveren aan het welzijn van mensen en ecologische duurzaamheid en daarom het voortouw nemen bij deze verschuiving, en welke de vooruitgang belemmeren. Het SDG-raamwerk van Robeco wordt sinds 2018 gebruikt bij het beheer van vastrentende en aandelenstrategieën en omvat momenteel ongeveer 9 miljard euro aan activa. We verwachten dat dit verder zal groeien naarmate de wereld op weg is naar positieve impact en de duurzame indices een innovatieve beleggingsoplossing zijn voor die beleggers die deze stap willen maken”.