Assetmanagers kiezen steeds vaker voor schaalvergroting. Big is beautiful. Eric Pieper vraagt zich af of dit wel de oplossing is. Hij ziet “weinig innovatie” in de sector. “Het productaanbod is de afgelopen 10 jaar niet wezenlijk veranderd.”

In de wereld van vermogensbeheerders is momenteel een consolidatieslag gaande. In Nederland gingen enkele jaren geleden Theodoor Gilissen en Insinger de Beaufort samen verder als InsingerGilissen, die weer de Nederlandse activiteiten van het Zwitserse Lombard Odier overnam. Van Lanschot nam Staalbankiers over en enige tijd later ook de Nederlandse wealth management-tak van UBS. Het is een trend die ook internationaal goed waarneembaar is.

Het gevaar van deze trend is dat het middenveld verdwijnt. Klanten kunnen straks nog slechts kiezen uit hele grote spelers, of kleine boutiques. Daartussen blijft weinig over.

Volgens Eric Pieper, ceo van fintechbedrijf Matchinglink, is schaalvergroting echt niet de enige oplossing voor assetmanagers om te overleven. “We denken dat het vergroten van AUM niet het antwoord gaat zijn op de vraag van steeds kritischere klanten,” zegt hij tegen IEXProfs.

Volgens Pieper hebben assetmanagers de afgelopen jaren te weinig, of in ieder geval verkeerd geïnvesteerd in hun IT-systemen. “Assetmanagers [hebben gekozen] voor uiterst kostbare en overambitieuze data-managementprojecten om een soort heilige graal te creëren, waarbij alle data zich gestructureerd op één plek bevinden voor alle gewenste toepassingen. Dit soort projecten is gedoemd te mislukken.”

Pieper roept assetmanagers op meer te investeren in innovatie, en in het bijzonder in nieuwe technologieën. “De bestaande grote systemen bieden onvoldoende mogelijkheden om in te spelen op specifieke klanteisen. Bovendien zijn dit veelal systemen die in de eerste jaren van deze eeuw zijn ontwikkeld. Daardoor profiteren assetmanagers nu niet van de mogelijkheden van de technologie van nu en morgen.” Het goede nieuws is dat assetmanagers de investeringen in IT die ze in de afgelopen decennia hebben gedaan niet of nauwelijks hoeven af te schrijven. “De systemen, zoals bijvoorbeeld een goed opgezet administratie of handelssysteem kunnen prima dienst blijven doen.”

Lees hier het volledige interview met Eric Pieper in IEXProfs.