Nederlandse beleggers stevenen af op een recordjaar. Wereldwijd storten beleggers zich dit jaar met ongekend enthousiasme op aandelen. De wereldwijde instroom in aandelenfondsen bedraagt dit kalenderjaar al 681 miljard dollar, aanzienlijk meer dan het vorige recordjaar (294 miljard).  

De AEX-index tikte in september een recordstand aan en het vertrouwen onder Nederlandse beleggers is ook groot: gemiddeld verwachten zij een rendement van 9,9% per jaar. 

De populariteit van aandelen wordt door bepaald door drie factoren, schrijven twee DNB-medewerkers in economenblad ESB: huishoudens hebben tijdens de coronacrisis meer kunnen sparen, beleggers verwachten een krachtig economisch herstel nu de crisis grotendeels achter ons ligt, en de lage rentestanden maken beleggen in aandelen relatief aantrekkelijk. 

Het vertrouwen onder Nederlandse beleggers is hoger dan in andere landen, blijkt uit de Global Investor Study 2021 van de Britse vermogensbeheerder Schroders. De gemiddelde rendementsverwachting van de Nederlandse belegger bedraagt 9,9%, hoger dan het historische gemiddelde van rond de 8%, en meer dan wat professionele beleggers verwachten. “Vooral de oudere leeftijdsgroepen zijn optimistisch gestemd, aangevoerd door de groep tussen 42-54 jaar die een rendement van meer dan 11% verwacht.” 

Ook interessant: de impact van de pandemie op de pensioenvoorziening die Nederlanders willen opbouwen. “42% van de niet-gepensioneerden verwacht nu dat ze later met pensioen zullen gaan dan ze vóór de pandemie dachten, 24% denkt dat het op dezelfde leeftijd zal zijn, en 34% denkt juist eerder te zullen stoppen met werken. Van de reeds gepensioneerde Nederlanders gaf 82% aan dat ze wilden dat ze iets tot veel meer voor hun pensioen hadden gespaard,” aldus het rapport 

Lees het rapport: 

https://www.schroders.com/en/us/insights/global-investor-study/2021-findings/investing-report/