Het lijkt erop dat de spaarrentes eindelijk omhoog gaan. De rentes voor spaardeposito’s zijn de afgelopen twee maanden door verschillende banken verhoogd, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De gemiddelde rente op een 10-jaars deposito steeg van 0,50 procentpunt in maart naar 0,69 procentpunt.

Toch is dit nog geen reden voor feest onder spaarders. De rentes op vrij opneembare spaarrekeningen zijn volgens geld.nl nog niet aan het stijgen. Daarbij komt dat de depositorente van de ECB (het tarief dat de banken betalen om geld bij de ECB op een rekening te zetten) nog steeds -0,5 procent is. Dat betekent dat spaargeld de banken nog steeds geld blijft kosten. Economen verwachten niet dat de ECB de depositorente snel en aanzienlijk zal verhogen.

Het blijft dus nog even afzien voor spaarders. Een klein lichtpuntje is dat de ING in Duitsland de grens voor de negatieve rente die spaarders moeten betalen, heeft verhoogd van € 50.000 naar € 500.000. In Nederland rekenen ING, Rabobank en ABN Amro klanten met meer dan €100.000 aan spaargeld een negatieve rente van 0,5%. Het valt te hopen dat zij deze grens binnenkort optrekken.