“Banken doen niets om klanten te verleiden het vakantiegeld op een spaarrekening te zetten en op beleggen zetten ze ook niet in. Banken zitten niet te wachten op het vakantiegeld van hun klanten”, zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.

De enige bank die klanten aanmoedigt het vakantiegeld te beleggen, is ING. Hier krijgen klanten een bonus als ze vóór 1 augustus minimaal 500 euro inleggen op een Eenvoudig Beleggen rekening.

Ondanks dat er geen spaaracties zijn en de spaarrentes enorm laag staan, zet 44 procent van de mensen het vakantiegeld op een spaarrekening. Wie hier toch nog een beetje rendement op wil halen, kan kijken naar buitenlandse spaarbanken die in Nederland actief zijn, beweert Spaarrente.nl. “Zo krijg je bij een spaarrekening van het Estlandse Bigbank 0,30 procent rente. En Renault Bank, waar je kunt sparen via het platform Raisin, vergoedt 0,25 procent rente over het spaargeld.”

Verder zijn de rentes op spaardeposito’s sinds een paar maanden voorzichtig aan het stijgen. “Je kunt dus overwegen om je spaargeld een paar jaar vast te zetten op een deposito. Maar de kans is groot dat de rentes de komende tijd verder stijgen. Dus nu je spaargeld voor een aantal jaren vastzetten, is dan niet handig. Je kunt beter nog even wachten tot de rentes hoger zijn.”