De spaarrentes zijn sinds de renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week donderdag in een stroomversnelling terecht gekomen. In 5 dagen tijd hebben maar liefst negen banken de spaarrentes verhoogd, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Vooral bij de hoogste spaarrentes in de markt wordt er nu heftig gestreden om het geld van de spaarder. De hoogste rente voor een vrij opneembare spaarrekening ging in een paar dagen tijd van 0,35% naar 0,65%. Dat is omgerekend een stijging van ruim 85 procent”, zegt Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl.

Top-5 is buitenlands

De spaarrentes stijgen nu vooral bij de buitenlandse banken die in Nederland actief zijn. Renault Bank (uit Frankrijk) biedt via spaarplatform Raisin de hoogste rente met 0,65% op een vrij opneembare spaarrekening. Bij BigBank (uit Estland) krijg je op dit moment 0,50% rente op een spaarrekening. “De top 5 van spaarrekeningen met de hoogste rentes bestaat op dit moment volledig uit buitenlandse banken”, zegt Bulthuis. “Deze banken vallen wel allemaal onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie, waardoor spaargeld op dezelfde manier beschermd is als in Nederland.”

Dat vooral de buitenlandse banken zo snel hun rentes verhogen, komt volgens Bulthuis doordat die banken meer mogelijkheden hebben om geld te verdienen met het spaargeld. “Ze lenen het aangetrokken spaargeld bijvoorbeeld uit in eigen land waar de vraag naar kredieten groot is. Daarnaast hebben deze banken relatief weinig kosten, omdat ze via internet opereren. Daardoor kunnen ze veel van hun verdiensten aan de klanten kunnen teruggeven via een hogere spaarrente.”

Nederlandse banken nog voorzichtig

Bij de Nederlandse banken blijft het nog wat rustiger. Enkele banken, zoals NIBC Direct, Centraal Beheer en DHB Bank, hebben de rentes licht verhoogd. De grote banken ING, Rabobank en ABN AMRO houden het nu eerst nog bij het afschaffen van de negatieve rente.