Voor het eerst in jaren zien we weer enkele renteverhogingen bij dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS). Dit betekent nog niet dat de vlag uit kan. Het gaat slechts om twee producten waarbij de variabele rente in het derde kwartaal van 2020 is gestegen. Aldus een onderzoek van MoneyView.

In beide gevallen betreft het een dagelijks opvraagbare spaarrekening van een buitenlandse aanbieder. Het is dan ook geen opmaat naar marktbrede verhogingen voor spaarrentes. Daarnaast zijn in het derde kwartaal de eerste spaarproducten van de markt verdwenen (niet meer nieuw te sluiten) als gevolg van de huidige lage rentestand voor sparen en de toekomstverwachtingen omtrent de spaarrente. Het betreft twee spaarrekeningen van Moneyou, de online dochter van ABN AMRO.

Hoewel de daling van de gemiddelde rente voor DOS zich gedurende het jaar voortzet, is het aantal rentewijzigingen in het derde kwartaal afgenomen tot 18. Vergeleken met het tweede kwartaal een daling van 25%. De gemiddelde rentevergoeding komt uit op 0,08%. Hiermee is het gemiddelde vergeleken met het einde van vorig kwartaal onveranderd gebleven. De hoogste rente bedraagt momenteel 0,50% en wordt vergoed bij Bigbank Flexibel Sparen. Dit product was één van de twee producten met een renteverhoging in het derde kwartaal. De verhoging bij Bigbank bedroeg ‘maar liefst’ 0,20%.

In totaal geldt dat ongeveer twee derde van de producten qua rentetarief onder het gemiddelde van 0,08% zitten. Bij 7 van de 43 DOS wordt op dit moment helemaal geen rente meer vergoed. Het lijkt een kwestie van tijd voordat bij het merendeel van de DOS geen rente meer wordt vergoed. Sterker nog, betalen om te mogen sparen komt steeds dichterbij. Terwijl dit eerst alleen het geval leek te zijn voor vermogende spaarders, gaat dit langzaamaan ook voor minder vermogende spaardersgelden. Grootbanken ING en Rabobank hebben inmiddels al aangekondigd dat vanaf 1 januari 2021 de grens voor negatieve rente wordt verlaagd van € 1.000.000,- naar € 250.000,- (per rekening). Alleen bij Triodos is deze grens momenteel nog lager, namelijk € 100.000,- (het totaalsaldo van Triodos betaal- en spaarrekeningen). ABN AMRO zit hier met een grens van € 2.500.000,- waarboven pas een negatieve rente geldt, nog duidelijk boven. De vraag is hoe lang nog

Bron: https://download.moneyview.nl/2020/Persbericht_Spaarrente%20Barometer%20derde%20kwartaal%202020.pdf