State Street SPDR ETF’s introduceerde onlangs een ESG-variant van haar Dividend Aristocrats ETF’s. De drie nieuw geïntroduceerde beleggingsfondsen zijn een uitbreiding van de succesvolle Dividend Aristocrats familie van SPDR ETF’s die vooral bij defensieve beleggingsprofielen populair zijn.  

‘De aandelen in bijvoorbeeld onze US Dividend Aristocrats fondsen hebben over de afgelopen 20 jaar allemaal een onafgebroken dividendgroei laten zien. Zelfs tijdens de crises van de afgelopen jaren. Het zijn ondernemingen met een goede combinatie van kwaliteit, stabiele en hoge dividenduitkeringen,’ zegt Noussair Aatil, Sales Manager bij State Street SPDR ETF’s. Dat is een combinatie die populair is gebleken bij beleggers: samen zijn de Dividend Aristocrats goed voor een belegd vermogen van bijna € 6 mrd.  

ESG-screening 

Die populariteit heeft State Street doen besluiten om in juni ESG-varianten van drie Dividend Aristocrat ETF’s te introduceren, te weten voor de US, Euro en Global Dividend Aristocrats. Daarmee speelt State Street in op de groeiende vraag naar duurzame beleggingen. 

Ook de nieuwe ETF-varianten blijven hun naam Dividend Aristocrats eer aandoen, zegt Aatil:  

‘We blijven de aandelen selecteren op dividendrendement, maar na die eerste selectie doen we een extra ESG-screening.’ 

Om in aanmerking te komen, worden bedrijven uitgesloten die zich niet aan de UN Global Compact houden, mogen ondernemingen niet actief zijn in controversiële wapens, mag de omzet van bedrijven in thermal coal niet meer dan 5% van de gehele omzet uitmaken, zijn tabaksfabrikanten uitgesloten en mag de omzet van bedrijven niet groter dan 10% van de totale omzet uit de tabaksdistributie komen.  

Daarnaast wordt er gekeken of er geen sociale of maatschappelijke controverses zijn, en worden de S&P DJI ESG scores gewogen: aandelen die daar in de laagste 25% scoren, worden niet opgenomen.  

Genoteerd op Euronext 

De drie ESG Dividend Aristocrats zijn, net als de rest van de familie, met name geschikt voor een wat behoudender beleggingsportefeuille. Het zal met name beleggers aanspreken met een defensief profiel, waar het genereren van stabiele inkomsten prioriteit heeft.  

De drie fondsen staan in euro’s genoteerd op Euronext: 

Naam  ISIN 
SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ESG UCITS ETF  IE00BYTH5R14 
SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ESG UCITS ETF  IE00BYTH5T38 
SPDR S&P Global Dividend Aristocrats ESG UCITS ETF  IE00BYTH5S21