Nog deze maand gaat de European FinTech IPO Company (EFIC1) naar de Amsterdamse beurs. Deze groep wil 415 miljoen euro ophalen om daarmee een fintechbedrijf naar de beurs te brengen. Dit jaar werd in de Verenigde Staten al meer dan 60 miljard dollar opgehaald door deze ‘special purpose acquisition companies’. Hoe kijken experts naar de SPAC-hype? Stroeve Lemberger heeft de meningen van de experts op een rijtje gezet.  

Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger:
“Met een belegging in een spac ben je wel erg afhankelijk van de reputatie en marketing van de initiatiefnemer. Daar moet je dan als belegger ook goed naar kijken. Het voordeel is dat je als kleine belegger mee kan doen in een soort venture capital, iets wat normaal gesproken niet bereikbaar is. Door een spac kom je toch wel mooi in de tweede wagon.”

“Maar in algemene zin kun je wel zeggen dat de blanco-cheque-bedrijven een product zijn van een hype. Kijk bijvoorbeeld naar het hoge aantal spacs dat recentelijk gelanceerd is. Ik beschouw ze als een product van de huidige top van de markt. Ik wil niet zeggen dat de hele markt een bubbel is, maar dit lijkt daar wel op.”

“Het is wel een risico dat de spac gebruikt wordt door bedrijven om de toelatingseisen te omzeilen die je bij een beursgang hebt. Ik vind dat een maas in de wet die de toezichthouder zo snel mogelijk moet dichten. Die eisen zijn er namelijk niet voor niets.”

Lees verder op de website van Stroeve Lemberger:
https://www.stroevelemberger.nl/2021/02/27/is-de-spac-een-blijvertje