In Europa beleggen veel minder mensen dan in de VS en het VK. Dit is problematisch in het licht van de dreigende Europese pensioenspaarkloof en de dringende behoefte aan geld om de groene en digitale ambities te financieren, schrijft Wim van Zwol van Vanguard op IEXProfs. 

“Om de beleggingscultuur in de EU te versterken en ervoor te zorgen dat beleggen een positieve impact heeft op het financiële welzijn van de burgers moeten de huidige Europese regels verder worden hervormd. De Europese Commissie wil later dit jaar een Retail Investment Strategy publiceren en dat biedt een goede gelegenheid om de kapitaalmarkten ook voor de kleine belegger te laten werken. 

De Retail Investment Strategy moet er in de eerste plaats voor zorgen dat consumenten meer betrokken zijn bij hun financiële gezondheid en weerbaarheid. Als ze daadwerkelijk beleggen, moet dat ook waardevolle resultaten opleveren. De Europese kapitaalmarktenunie kan alleen succesvol zijn wanneer meer consumenten beleggen en ze een eerlijke deal krijgen. 

Het is dan ook van cruciaal belang dat elk onderdeel van het beleggingsproces gemakkelijker en transparanter is. Een vereenvoudiging en een harmonisatie van de openbaarmakings- en marketingregels, ruimere advies- en begeleidingsmogelijkheden en dezelfde manier van distribueren in de EU-landen zijn essentiële stappen om te zorgen dat kleine beleggers de best mogelijke resultaten krijgen.” 

Lees de volledige column op de site van IEXProfs