De feestelijke decembermaand is begonnen. Terwijl het tienjarig jubileum van Fund Seminar in september voor ons gevoel nog niet zo ver achter ons ligt, is dit toch het moment om terug te kijken. Dan blijkt dat 2019 een bijzonder jaar is geweest.

De consolidatie in de sector heeft doorgezet. Ondanks de positieve ontwikkelingen op de effectenbeurzen en daardoor redelijke inkomsten uit beheerfees, zorgen toenemende kosten voor toezicht, compliance, opleidingen en automatisering voor krimpende winstmarges. Wanneer het economische klimaat omslaat, is het de vraag of er van die marges nog wat over blijft. Dat in combinatie met de vergrijzing in de sector doet wellicht vermogensbeheerders verzuchten: “als ik wil verkopen is het nu of nooit”.

Bij ons voorjaarsseminar lag de focus op wat er zoal bij komt kijken als beheerders samen gaan. Hoewel de consolidatietrend al wat eerder was gestart, is in 2019 de lijst van vermogensbeheerders die nu samen verder gaan aanzienlijk. Naast de vermogensbeheerders zet de consolidatie ook door bij bedrijven die diensten aanbieden aan vermogensbeheerders. Ook zij voelen de toenemende kosten en dus druk op de marge.

Tijdens het 10-jarig jubilem van Fund Seminar op donderdag 26 september 2019 hield Maurice van Tilburg, (toenmalig) CEO van Euronext, een inspirerende keynote.

Wat betreft de depotbanken zien we dat Kas Bank onderdeel is geworden van de CACEIS. Deze groep had jaren terug ook al de ambitie om vermogensbeheerders dienstverlening aan te bieden. Mogelijk dat dit nu door de overname van Kas Bank wordt geïntensiveerd. Voor BinckBank geldt dat zij nu onderdeel zijn van Saxo Bank. BinckBank is samen met Insinger Gilissen één van de grootste dienstverleners aan de vermogensbeheerders. Hoewel een overname zeker gepaard zal gaan met veranderingen, verwachten wij dat BinckBank/Saxo Bank de dienstverlening zal blijven omarmen. Nieuw is dat ook Lynx zich dit jaar met haar dienstverlening steeds meer is gaan  profileren als een dienstverlener aan vermogensbeheerders.

Recent kwam dan het bericht dat DeGiro is verkocht aan de Duitse online broker Flatex. Op hun websites wordt benadrukt dat zij samen de Europese leider zijn voor zelfstandig beleggen en met hun ‘gratis’ propositie leggen zij toch druk op de markt. Het is aan consumenten lastig uitleggen dat iets geld kost als ze elke dag advertenties zien dat beleggen gratis kan.

Last but not least bundelen Blanco en AIRS de krachten. Bij AIRS zit een schat aan ervaring in de software dienstverlening aan vermogensbeheerders, zoals op het gebied van performance rapportages plus een bestaand klantennetwerk. Nieuw is ook dat door een initiatief van Blanco het bewaarbedrijf ‘KNOX’ wordt opgezet waarin vermogensbeheerders via een coöperatie kunnen participeren.

We zijn bij lange niet volledig, maar we hebben de nodige ontwikkelingen gezien, waarbij we zeker niet moeten vergeten dat de meeste vermogensbeheerders vooralsnog niet samengaan of worden overgenomen. Wel zien we dat Nobel Vermogensbeheer is overgenomen door Oyens & van Eeghen. Aureus, Boer & Olij en Attent zijn en mogelijk nog twee beheerders worden overgenomen door de Belgische Investeringsmaatschappij Capital Coach. Fountain Capital, Todays Beheer en Mijn Effecten hebben de krachten gebundeld en dat zelfde geldt voor Havika en Schraauwers v.d. Hout.  Ook zien we dat er nog initiatieven zijn zoals het oprichten van Florentes Vermogensbeheer; opgericht door medewerkers van Luyben & Brouwer Capital Management en enkele medewerkers van Forza Asset Management.

Wij kunnen uiteraard niet voorzien wat het nieuwe decennium ons gaat brengen. Wij weten in ieder geval zeker dat 2020 en volgende jaren niet saai zullen zijn. Met ons team blijven we alle ontwikkelingen op de voet volgen en zullen we er voor zorgen dat we u online en met events blijven inspireren en informeren.

Het Fund Seminar team wenst u fijne feestdagen en een voorspoedig 2020.
U hoort weer van ons in het nieuwe jaar.