Sinds deze maand is de gigantische Chinese vermogensbeheermarkt open voor buitenlanders. Voor het eerst kunnen zij volledig toegang krijgen tot de miljoenen particulieren beleggers. Hier spelen buitenlandse vermogensbeheerders massaal op in.

De Amerikaanse zakenbank JP Morgan is de derde belegger in een week tijd die een verzoek indient om flink uit te breiden in China. ’s Werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock en Neuberger Bergman ging de zakenbank al eerder voor met een licentieaanvraag voor het opzetten van een volledig eigen bedrijf in de markt. Ook oriënteert de Nederlandse vermogensbeheertak Aegon op een uitbreiding van zijn positie in de Chinese markt.

Buitenlandse vermogensbeheerders konden voorheen alleen toegang krijgen tot de Chinese markt door een minderheidsbelang te nemen in een joint venture met een binnenlandse vermogensbeheerder. Vorig jaar werd een belang tot 51% mogelijk en sinds deze maand gelden er geen restricties meer.

Aegon is een van de 44 buitenlandse ondernemingen met Chinese joint ventures, een voor vermogensbeheer en een voor levensverzekeringen. Ook Robeco werkt aan een uitbreiding van de dienstverlening, waaronder het opbouwen van een lokaal fondsenaanbod.