Crypto’s, zoals bitcoin, zijn een voorbode op iets veel groters: het omzetten van slecht verhandelbare alternatieve beleggingen in digitale munt voor iedereen. Wat hebben windmolens, schilderijen, kantoortorens, hedgefondsen, startups en bouwgrond gemeen? Het zijn allemaal vormen van zogenoemde alternatieve beleggingen. In tegenstelling tot aandelen zijn deze “alternatives” moeilijk verhandelbaar, en toch neemt hun populariteit snel toe.

Volgens de brancheorganisatie CAIA, BNP Paribas en Liquefy verdrievoudigde de markt voor alternatives tussen 2003 en 2018 tot 13,4 biljoen dollar. Dat was ongeveer 12% van alle beleggingen wereldwijd. En CAIA verwacht dat de rek er nog lang niet uit is. Een sleutelrol daarbij speelt tokenisation. Het een en ander staat uitgelegd in het uitgebreide (60 pagina’s) rapport Tokenisation of alternative investments. Klik hier voor het rapport.

Tokenisation?
De meeste bekende vorm van tokenisation zijn de digitale munten zoals bitcoin, litecoin en ethereum. Cryptocurrencies zijn één mogelijke toepassing van de blockchaintechnologie. De andere twee zijn security tokens en utility tokens. Er is een groot verschil: cryptomunten zijn een digitaal ruilmiddel. Elke bitcoin is gelijk aan de andere bitcoin en er zit geen tastbaar eigendom (assets) achter. Dat is bij security tokens en utility tokens anders.

Kantoortoren opdelen in duizend tokens
Bij security tokens wordt bijvoorbeeld een kantoorgebouw of een schilderij opgesplitst in duizend digitale puzzelstukjes. Elk stukje vertegenwoordigt een duizendste deel van het eigendom en geeft recht op een duizendste van de huurpenningen. Mocht het gebouw of het schilderij verkocht worden, dan krijgt ieder zijn deel.

Bij utility tokens krijgen de eigenaars toegang tot een bepaalde dienstverlening of krijgen bepaalde voorrechten. Ook dat kan weer van alles zijn, van een zitplaats in een voetbalstadion tot een bezoekersrecht aan Disneyworld, een vakantiepark in Zuid-Frankrijk of musea.

Bron: iexprofs

Lees verder over de voordelen van tokenisation:
https://www.iexprofs.nl/Nieuws/715217/Alternatieve-beleggingen/Tokenisation-is-beleggen-in-alles-voor-iedereen.aspx?utm_source=intern&utm_campaign=main2_home