Het UBO-register mag niet zo maar door iedereen geraadpleegd worden. Dat heeft het Europees Hof voor Justitie bepaald. Het recht op privacy weegt zwaarder. Het blijft wel. Verplicht UBO’s te registereren.  

Het Hof schrijft onder meer: ‘De bepaling dat het grote publiek in alle gevallen toegang moet hebben tot informatie over de uiteindelijk begunstigden van vennootschappen van de lidstaten is ongeldig.’ Dat is een opsteker voor privacyorganisaties. Die voerden onder meer aan dat het met een openbaar register voor criminelen wel heel makkelijk werd om uit te vinden hoe rijk mensen zijn en waar ze wonen. 

Voor financieel dienstverleners heeft deze uitspraak echter een staartje: Wwft-instellingen, zoals accountants, advocaten, belastingadviseurs en notarissen, moeten nog steeds UBO-checks uitvoeren. Maar hoe moeten ze dat doen als het register alleen nog voor autoriteiten toegankelijk is, zoals het Hof heeft bepaald? Vooral voor trusts en fondsen voor gemene rekening (FGR) speelt dit. 

Jan Willem Schenk van adviesbureau HKV Stevens legt tegenover Investment Officer uit wat daar nu de mogelijkheden en alternatieven voor zijn.