Chip, de digitale spaarapp in het Verenigd Koninkrijk, heeft de demografische gegevens en het gedrag van zijn 350.000 gebruikers geanalyseerd om een recordaantal vrouwelijke beleggers vast te stellen. Ook signaleert Chip trends die wijzen op een grotere risicobereidheid bij vrouwen en op een sterke toename van beleggen in ESG.

De fintech, die vorige maand het ChipX-plan lanceerde en zo nog meer nieuwe BlackRock-fondsen aan zijn gebruikers aanbiedt, ontdekte dat bijna een derde (27 procent) van zijn beleggers vrouw is. Dit is 17 procent hoger dan het nationale gemiddelde gerapporteerd door het Office for National Statistics in de UK en aanzienlijk hoger (in sommige gevallen 80 procent en 42 procent meer) dan sommige van de cijfers gerapporteerd door single-share trading platforms.

Chip ontdekte ook dat 46 procent van haar vrouwelijke beleggers een aandelen-ISA heeft – bijna vier keer meer dan het Britse gemiddelde van 12 procent, zoals gerapporteerd door Boring Money. Een aandelen-ISA is een soort spaarrekening waarmee gebruikers kunnen beleggen zonder belasting te betalen over inkomsten of vermogenswinsten.

Uit de analyse van specifieke fondsen waarin vrouwen kiezen om te beleggen, bleek dat de top vijf fondsen die het populairst zijn bij vrouwelijke beleggers zijn:

1.    Balanced (official name BlackRock Consensus 60 – Acc (D)
2.    Ethical X (official name MyMap 5 Select ESG Fund)
3.    Cautious X (official name MyMap 4)
4.    Clean Energy (official name iShares Global Clean Energy UCITS ETF)
5.    Emerging Markets (official name BlackRock Emerging Markets Fund) 

De populairste fondsen onder mannelijke beleggers zijn daarentegen

1.    Cautious (official name Blackrock Consensus 35 – Acc (D)
2.    Healthcare Innovation (official name iShares Healthcare Innovation UCITS ETF)
3.    Balanced X (official name MyMap 5)
4.    Adventurous X (official name MyMap 6)
5.    Adventurous (official name BlackRock Consensus 85 – Acc (D)

Bovenstaande bevindingen suggereren dat de traditionele opvatting dat vrouwen een meer conservatieve en voorzichtige benadering kiezen, terwijl mannen meer zin hebben in risico’s, inclusief het beleggen in nieuwe en ongeteste aandelen, steeds meer achterhaald raakt.

Uit de gegevens van Chip blijkt dat het populairste fonds onder mannen Cautious is – een van de fondsen met het laagste risico uit het kernbeleggingsaanbod van Chip. Het wordt op de voet gevolgd door Healthcare Innovation, dat wijst op een voorkeur voor beleggen met een gematigd risico en belangstelling voor actuele thematische fondsen.

Voor vrouwen kwamen de fondsen Balanced en Ethical X als beste uit de bus, met een voorkeur voor ESG-fondsen en de suggestie dat vrouwen meer bereid zijn om beleggingsrisico’s te nemen dan de gebruikelijke gegevens doen vermoeden.

Bron: https://www.wealthadviser.co/2021/08/12/304855/digital-savings-app-chip-sees-record-numbers-female-investors?utm_source=ActiveCampaign&utm_medium=email&utm_content=Wealth+Adviser+newsletter+13+8+21&utm_campaign=Wealth+Adviser+newsletter+13+8+21&vgo_ee=WU5mjFIsRp2cFWDuH6K1QIUq79HIQPK7kGeJD2vv4WI%3D