Op 10 maart treedt de SFDR, de nieuwe Europese duurzaamheidsregelgeving, in werking. Maar over de SFDR is nog veel onduidelijk, vooral voor de categorie vermogensbeheerders AIFM-light.

Gelden de nieuwe regels ook voor hun fondsen. De AFM beoordeelt de ontstane situatie als ‘lastig’. In Nederland gaat het om meer dan 1100 fondsen, die beleggen in alternatieve, niet-beursgenoteerde assets.

Kortom, het is nog niet duidelijk of de nieuwe duurzaamheidsverordening straks ook geldt voor zogenoemde ‘AIFM light’-beheerders die vallen onder het registratieregime met een beperkte vergunningsplicht. De gezamenlijke Europese toezichthouders (ESA’s) hebben de Europese Commissie al begin januari hierover om opheldering gevraagd, maar nog geen antwoord ontvangen.

Volgens de SFDR moeten fondsmanagers vanaf 10 maart rapporteren over het duurzaamheidsgehalte van hun fondsen, en moeten zij aangeven of hun fondsen compatibel zijn met ‘artikel 6′ (niet duurzaam), ‘artikel 8’ (‘promoten’ van duurzaamheid) of ‘artikel 9′ (nastreven van impact). Wanneer zou blijken dat de SFDR ook van toepassing is op vermogensbeheerders die vallen onder het registratieregime, zullen er partijen zijn die op 10 maart nog niet aan alle vereisten voldoen.