40% van de CO2-uitstoot komt van gebouwen. Pictet AM vind het de hoogste tijd dat beleggers hier meer aandacht aan schenken. Een energie-intensief gebouw is over een paar jaar immers niks meer waard.  

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 36% van het wereldwijde energieverbruik en 40% van de CO2-uitstoot. De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet Asset Management vindt dat dit feit in de klimaatdiscussies nog te veel onder de radar blijft.  

Daar komt bij dat kantoren, winkels, fabriekshallen en woningen niet alleen CO2 uitstoten. Ze hebben ook op andere vlakken een (negatieve) invloed op het milieu. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van schaarse grondstoffen, zoals koper, hardhout en zand, die nodig zijn om te bouwen. 

Actie is geboden 

Er moet dus wat gebeuren. De Verenigde Naties heeft berekend dat de energie-intensiteit van gebouwen met 30% omlaag moet vóór het jaar 2030. Anders is het onmogelijk de opwarming van de aarde binnen de 2 graden Celsius te houden. Dat is nog maar het begin, want Europa wil in 2050 helemaal CO2-neutraal zijn. Hoe krijgen we dat in vredesnaam voor elkaar? 

Het levert volgens Pictet twee uitdagingen op. Ten eerste moeten bouwbedrijven milieuvriendelijker opereren. Ten tweede moeten gebouwen, als ze eenmaal klaar zijn, een optimaal energieverbruik kennen, zonder dat de kwaliteit er onder lijdt. 

Lees het volledige artikel: 

https://www.iexprofs.nl/Nieuws/727063/Pictet-AM/Het-begint-met-duurzaam-vastgoed.aspx?utm_source=intern&utm_campaign=hometag