Vermogensbeheerder voor particuliere en institutionele klanten OHV heeft haar belang in financieringsplatform Voordegroei vergroot tot 50 procent. Het bedrijf verstevigt hiermee haar positie in de markt voor MKB-leningen. OHV verwacht dat deze markt van 170 miljard euro de komende jaren stevig blijft groeien.

Door de samenwerking met OHV vergroot Voordegroei de pool van investeerders. “Hierdoor kunnen we meer leningen aan Nederlandse MKB’ers verstrekken die daarmee ruimte krijgen om hun groeiambities te verwezenlijken”, vertelt managing partner Vera van Kesteren. Voordegroei bestaat nu vier jaar en is opgericht door een groep professionals uit de vermogensindustrie. Professionele en particuliere investeerders kunnen via het platform leningen verstrekken aan groeiende bedrijven die al bewezen succesvol zijn.

Flexibeler lenen voor groeibedrijven

De financieringsmogelijkheden die Voordegroei biedt, passen uitstekend bij de behoeftes van bedrijven. Als een bedrijf financiering zoekt, gaan we samen op zoek naar de best passende oplossing”, vertelt managing partner Vera van Kesteren. “Presteert het bedrijf beter dan verwacht? Dan bestaat er ook de mogelijkheid om vervroegd af te lossen. Wij kunnen dat bieden. Traditionele partijen zijn hiertoe minder in staat.”

Het institutionele netwerk van OHV is zeer waardevol voor Voordegroei. “Een aantal institutionele relaties van OHV heeft al te kennen gegeven ook interesse te hebben in het verstrekken van financieringen aan het Nederlandse MKB”, aldus Van Kesteren.

MKB-lening als waardevolle toevoeging

OHV bestaat sinds 1932 en bemiddelt op de kapitaalmarkt voor institutionele partijen. Het bedrijf is als vermogensbeheerder actief voor particuliere en institutionele klanten. Erik Bakker is managing partner bij OHV en ziet dat kleine en middelgrote bedrijven steeds vaker naar alternatieven buiten de bank kijken. “OHV is sterk in vermogensbeheer en het bemiddelen in transacties op het gebied van vastrentende waarden. Wij zien MKB-leningen als een waardevolle toevoeging aan onze dienstverlening. Door de samenwerking met Voordegroei zijn wij uitstekend gepositioneerd om hierop in te spelen”, aldus Bakker.

Hybride financiering

Voordegroei kan met deze nauwere samenwerking verder werken aan de eigen groei en veel meer bedrijven van een broodnodige financiering voorzien. Er ontstaat met deze samenwerking een hybride financiering tussen vermogen uit institutionele fondsen en geld van particuliere investeerders. “We zijn al meer dan 80 jaar actief op de kapitaalmarkt”, aldus Bakker. “Die ervaring zetten we nu ook in voor Voordegroei, onder meer voor het verrichten van financiële analyses bij de selectie van groeibedrijven. Door het bundelen van krachten wordt de kwaliteit van onze dienstverlening verder verstrekt.” Namens OHV neemt Harald van Enkhuijzen plaats in de directie van Voordegroei. Van Enkhuijzen is jarenlang als registeraccountant partner geweest bij Baker Tilly Berk. Naast zijn relevante expertise levert zijn netwerk aan MKB-ondernemingen directe toegevoegde waarde voor Voordegroei.

Alternatieven buiten de bank

Het is de ambitie van Voordegroei om de miljarden aan stilstaand geld in Nederland weer in beweging te krijgen. Met dat geld kunnen bedrijven sneller groeien. Ondernemingen die een financieringsaanvraag bij Voordegroei doen, worden in ieder geval uitgebreid gescreend door kredietanalisten. Ook begeleiden financieel experts de ondernemers op het gebied van groeifinanciering.

De kredietmarkt van het MKB in Nederland bedraagt 170 miljard euro. Deze bedrijven kijken steeds vaker naar alternatieven buiten de bank. Verwacht wordt dat deze markt blijft groeien en dat bedrijven meer dan voorheen hun financiering gaan ophalen bij particulieren en institutionele geldgevers. “In de Verenigde Staten wordt het grootste deel van het MKB al buiten de bank gefinancierd, dus de potentie is enorm”, aldus Bakker.