Vanaf augustus moeten vermogensbeheerders de duurzaamheidsvoorkeuren van cliënten meenemen in de geschikheidstoets. Dat wordt een probleem, zegt Randy Pattiselanno van DUFAS in gesprek met Investment Officer.  

Op grond van Mifid moeten vermogensbeheerders vanaf augustus niet alleen de beleggingsdoelstelling, de financiële situatie, de risicobereidheid, de kennis en ervaring, maar ook de duurzaamheidsvoorkeuren van hun cliënten meenemen en beoordelen bij de geschiktheidstoets. 

Dat is op zich niet nieuw. Wat wel nieuw is, is dat de beleggingsproducten die mogen matchen met deze voorkeuren moeten voldoen aan bepaalde wettelijk omschreven categorieën beleggingsproducten. Het probleem is echter dat die wettelijk omschreven categorieën op zijn vroegst pas volgend jaar beschikbaar zijn.  

Pattiselanno: “Het kan best dat beleggingen die nu gezien worden als duurzaam, als gevolg van deze wijzigingen niet meer voldoen aan de criteria en dus niet meer duurzaam blijken te zijn. Als je niet zeker weet of je een bepaalde belegging wel mag aanmerken als een duurzame belegging, dan loop je het risico dat een klant achteraf zegt dat hem iets is verkocht wat geen duurzame belegging blijkt te zijn volgens de nieuwe regels en standaarden.” 

Pattiselanno had dan ook liever gezien dat de wetgeving was uitgesteld.   

Lees het volledige interview hier