Een historisch Fund Seminar: voor het eerst corona-proof. Alle aanwezigen bleven op een veilige 1,5 meter afstand van elkaar. Maar het programma, de sprekers, de sfeer, de ontmoetingen, de catering  en de borrel waren als vanouds. Deze 11e editie van Fund Seminar, hét platform voor zelfstandige vermogensbeheerders, bood inspirerende workshops door een mooie serie fondshuizen,  demo’s door BlackRock, Blanco en Morningstar, een keynote van Alex Hilgevoord, afdelingshoofd bij de Divisie Nationale Instellingen van DNB, een expertpanel met Valentijn van Nieuwenhuizen (NN IP) en Lukas Daalder (BlackRock) en een feestelijke netwerkborrel na afloop in De Utrechtse Stadsvrijheid. Bekijk de foto’s op: https://www.fundseminar.nl/fotos-fund-seminar-2020/

 Na de eerste serie workshops en demo’s verzorgde Alex Hilgevoord de keynote en concentreerde hij zich in zijn speech op de invoering van IFR/IFD in 2021 die alle beleggingsondernemingen zal raken. Zijn boodschap: het is zaak dat instellingen zich hierop goed voorbereiden. Hoewel nog niet alle details van de regelgeving duidelijk zijn, zullen de regelgeving proportioneler en beter toegesneden zijn op de sector.

Wijzigingen door IFR/IFD
Een van de veranderingen is de berekeningswijze van het kapitaal dat instellingen moeten aanhouden. Daarom wordt ook het rapportagekader daaraan aangepast. Nieuw onder de nieuwe regelgeving is dat DNB ook toezicht gaat houden op de liquiditeit van de instellingen. Nieuw is ook de uitbreiding van het toezicht op de holdings van vermogensbeheerders. De verwachting is dat de allergrootste beleggingsondernemingen die o.a. handel voor eigen rekening uitvoeren en een balanstotaal van boven de € 30 miljard hebben, bij invoering van de wet een bankvergunning moeten aanvragen en daarmee onder het toezicht van de Europese Centrale Bank gaan vallen.

Het nieuws over IFR/IFD is onder meer te volgen via de nieuwsbrieven van DNB:
https://www.dnb.nl/nieuws/dnb-nieuwsbrieven/nieuwsbrief-vermogensbeheerders/nieuwsbrief-vermogensbeheerders-juli-2020/dnb389408.jsp

 

Levendige paneldiscussie
Na de uitstekende lunch en de daaropvolgende series workshops en demo’s was het podium ingeruimd voor het expertpanel, bestaande uit Valentijn van Nieuwenhuijzen, Chief Investment Officer van NN Investment Partners (NN IP) en Lukas Daalder, Chief Strategist van BlackRock, die hun visie gaven op de financiële markten, onder leiding van moderator en journalist Esther van Rijswijk. Uiteraard ging het allereerst over de impact van de uitbraak van COVID-19 op de financiële markten.

Vóór de uitbraak van COVID-19 was er al sprake van disruptie, maar deze is versneld door de pandemie. Wat zal dit betekenen voor het consumentengedrag? Hoe gaat dit bedrijven veranderen, waaronder de supply chain? Gaan we naar meer regionaal ingerichte economieën? En wanneer gaan we weer vliegen zoals voorheen? Het gaat er omdat dat je als bedrijf veerkracht toont in je businessmodel en organisatie. De transformatie naar verduurzaming zet door en biedt kansen, voor bedrijven en beleggers. Tijdens de crisis heeft particulier beleggen een grote vlucht genomen. Particuliere beleggers raken er nu ook van overtuigd das ESG in beleggen geen geld kost. ESG-beleggingscategorieën hebben in de breedte een betere performance laten zien in de afgelopen maanden dan de markt.

Natuurlijk ging het in de paneldiscussie, vakkundig geleid door Esther van Rijswijk, ook over inflatie, technologie, China, Japan en over de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november, en de onvoorspelbaarheid ervan. Denk aan de uitslag van de vorige verkiezingen in 2016, toen ‘men‘ dacht dat presidentskandidaat Hillary Clinton het zou winnen van haar tegenstander Donald Trump. Wat door het panel als mogelijk risico wordt gezien is onduidelijkheid over wie de winnaar wordt van de komende presidentsverkiezingen; onzekerheid die mogelijk enkele maanden kan voortduren en een negatieve impact kan hebben. Na dit levendige panelgesprek was het tijd voor de feestelijke netwerkborrel.

Graag zien wij u volgend jaar op de vierde donderdag van september voor de 12e editie van Fund Seminar, op donderdag 23 september 2021!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.