“Dit is een active managers’ paradise”

Veel beleggers hebben de perceptie dat emerging markets heel risicovol zijn en corporate debt binnen dit segment in het bijzonder. Wouter van Overfelt, Head of Emerging Markets Corporate Bonds bij Vontobel AM, is de aangewezen person om dat te weerleggen en sprak gepassioneerd over de onbekende en plezierige kanten van emerging markets corporate debt. Zijn enthousoiaste pleidooi werd geveolgd door Kathrine Husveag, senior portfolio manager Emerging Markets Equity van Russell Investments, die haar licht liet schijnen over Chinese Equities.

Takeaways voor vermogensbeheerders/financieel planners

  • Gender lens Investing – met de nadruk op bijdragen die vrouwen leveren – is onmisbaar voor de ‘financial empowerment’ van vrouwen en om te komen tot succesvolle langetermijnoplossingen voor klimaatverandering (Marijn Wiersma).
  • ‘Alleen al het alfapotentieel van China rechtvaardigt een actieve benadering’ (Kathrine Husvaeg)
  • EM corporates in Afrika zijn relatief klein vergeleken met andere assetklassen en zeer toegankelijk voor beleggers zoals Vontobel AM (Wouter van Overfelt)
  • Beleggers die interesse hebben in EM corporate debt moeten uiteraard goed kijken naar de fundamentals, valuation en technicalities (Wouter van Overfelt)
  • ‘Vooral op EM currencies en rates kan veel alfa worden behaald’ (Damian Sassower)

Marijn Wiersma, corporate antropoloog bij CDC Group, beet het spits af met haar verhaal over gender lens investing. Zij leidt het Gender Team bij de Britse Development Bank CDC en heeft meer dan dan 15 jaar ervaring in inclusive en sustainable impact investing en is ook co-auteur van het boek “Banking for a Better World”. ”If we are not considering and valuing where women participate in all our investments then we are not acting as world class investors,” zegt zij met de woorden van  Chris Coles, de CIO van CDC (www.cdcgroup.com) , de Commonwealth Development Corporation, bij de lancering van CDC’s genderstrategie. Er is een duidelijke businesscase om vrouwen te betrekken in het beleggingsproces. “Daarom hoop ik dat u allen “gender lens investors gaat worden,” aldus besluit Marijn Wiersma.

‘Pan-Chinese allocatiestrategie met lokale ‘boots on the ground’

Het stokje wordt overgenomen door Kathrine Husvaeg. Zij is senior portfolio manager in het Emerging Markets Equity-team van Russell Investments, gevestigd in Londen. Katherine legt uit waarom beleggen in China zo aantrekkelijk is. Niet alleen is China een van de grootste onderdelen van het beleggingsuniversum, China ontwikkelt zich ook van een ‘low cost’, staatsgeleide economie naar een economie waar de macht van consumenten en technologie steeds meer de boventoon voert. Zij legt de verschillen uit tussen onshore en offshore bedrijven met een uitsplitsing van de kansen die Chinese aandelen bieden.

Na het benoemen van de diversificatievoordelen van de onshore markt beschrijft zij “dat in 2020 de Chinese aandelenmarkt liet zien hoe goed China presteerde in vergelijking met andere aandelenmarkten tijdens het coronajaar.“ Er is op dit moment veel aandacht voor China, waaronder voor de handelsconflict met de VS, de nieuwe Biden-regering, het conflict China-Taiwan maar deze volatiliteit op de korte termijn biedt op aantrekkelijke instapmomenten voor beleggers die op zoek zijn naar resultaten op de lange termijn. Dat kan via actief of passief, onshore of offshore, etc. “Kijken we naar actief versus passief dan rechtvaardigt alleen al het alfapotentieel van China een actieve benadering, evenals er specifieke ESG- en ESG en geopolitieke risico’s zijn die bij China horen. Dat maakt actief beheer alleen maar belangrijker.“ Zij pleit voor een pan-Chinese allocatiestrategie waarbij ook lokale specialisten in China worden ingezet als ‘boots on the ground’.

‘Dit is een active managers’ paradise!’

Wouter van Overfelt gaf zoals altijd een enthousiaste toelichting over de wijze waarop met corporate bonds in emerging markets, vooral Afrika, uitstekende rendementen te boeken zijn en dat zonder de risico’s die veel beleggers in emerging markets vaak verwachten. “Low duration, high(er) spreads and an inefficient market. Is EM Corporate credit truly an active investor’s paradise?” luidde de veelzeggende titel van de presentatie van Wouter van Overfelt.

Hij onderstreept regelmatig dat er bij veel beleggers de perceptie leeft dat emerging markets uiterst risicovol zijn en corporate debt binnen dit segment wel in het bijzonder. Zij kiezen liever voor de ‘sovereign index’. Wouter van Overfelt brengt met overgave zijn verhaal en illustreert ook hoe – kijkend naar de fundamentals – een sterke groei en goed management in emerging markets lagere default rates laten zien. De groei van de ‘EM corporates’ is immens maar wordt vaak over het hoofd gezien. “Dit is een active managers’ paradise!”Aldus Wouter van Overfelt. Hij besluit zijn verhaal met het beschrijven van ‘pure alfa’ en het ontbreken van correlatie met andere markten. Beleggers die interesse hebben in EM corporate debt moeten uiteraard goed kijken naar de fundamentals, valuation en technicalities, zoals Vontobel AM dat doet.

Damian Sassower Chief EM Fixed Income Strategist bij Bloomberg Intelligence, mocht ‘last but certainly not least’ het webinar afsluiten en zoomde in ”op EM currencies en rates waar veel alfa kan worden behaald.”

Deelnemers aan dit Fund Seminar Session webinar:

  • Marijn Wiersma, corporate antropoloog bij CDC Group, de Britse instelling voor ontwikkelingsfinanciering. CDC is volledig eigendom van de Britse regering en investeert al meer dan 70 jaar in Afrika en Azië. Website: https://www.cdcgroup.com/en/
  • Kathrine Husvaeg is senior portfolio manager in het Emerging Markets Equity-team van Russell Investments, gevestigd in Londen. Zij werd in mei 2014 benoemd tot portefeuillebeheerder en beheert een aantal aandelenfondsen voor emerging markets. Website: russellinvestments.com
  • Wouter Van Overfelt, PhD, Head of Emerging Markets Corporate Bonds Portfolio Manager / Analyst / Executive Director. Wouter Van Overfelt trad in april 2013 in dienst bij Vontobel Asset Management als Portfolio Manager in het Emerging Markets Bonds team. Wouter Van Overfelt behaalde een PhD en een Master in Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen.  Website: vontobel.com/AM
  • Damian Sassower is Chief EM Fixed Income Strategist bij Bloomberg Intelligence. Hij voert fixed income onderzoek uit naar macro-economische en bedrijfsspecifieke trends in opkomende markten. Hij is verantwoordelijk voor de analyse van fundamentele en relative value beleggingskansen in wereldwijde emerging markets. Website: https://www.bloomberg.com
  • Moderator: Richard Neve. Website: www.cognitomedia.nl

Deelname aan Fund Seminar Session is kosteloos voor financieel planners, zelfstandige vermogensbeheerders en private bankers en FVP-leden krijgen een PE-punt bij deelname.