In april en mei 2020 hebben Vontobel en Longitude een onderzoek uitgevoerd onder 300 institutionele beleggers en discretionaire vermogensbeheerders in 18 landen. De resultaten daarvan en de inzichten uit twaalf kwalitatieve interviews met deskundigen op het gebied van beleggen in opkomende markten zijn gebundeld in het onderzoek ‘Fortune favors the bold’. Enkele inzichten leest u in dit artikel. Download het Vontobel-rapport hier: https://am.vontobel.com/en/emerging-markets

Opkomende markten vormen gezamenlijk de motor van de wereldeconomie. ‘s Werelds zeven grootste emerging market economieën waren in 1995 half zo groot als die van de ontwikkelde economieën van de G7, en waren in 2015 even groot als die van de G7. Naar verwachting zullen zij in 2040 dubbel zo groot zijn als nu. En terwijl de beurskapitalisatie van bedrijven in opkomende  markten momenteel goed is voor slechts 12% van de totale kapitalisatie wereldwijd zal dit naar verwachting sterk stijgen.

Toch zijn institutionele beleggers en discretionaire vermogensbeheerders niet altijd moedig geweest in het profiteren van de mogelijkheden die opkomende markten bieden. In veel gevallen bleef de allocatie naar emerging markets steken bij een bescheiden percentage van hun portfolio’s;  onder de niveaus die men zou verwachten voor het profiteren van de beschikbare rendementen en het behalen van diversificatievoordelen. De redenen hiervoor variëren van ‘home bias’ onder beleggers tot zorgen over verhoogde risico’s.

Dit is nu aan het veranderen. Ons onderzoek suggereert dat beleggers van plan zijn om hun exposure  naar opkomende markten in de komende vijf jaar te verhogen, zowel in obligaties als in aandelen.  Zelfs in het komende jaar, nu we nog middenin de Covid-19-pandiemie zitten, overwegen veel beleggers hun exposure naar opkomende markten te verhogen.

Download hier het Vontobel AM-rapport ‘Fortune favors the bold’: https://am.vontobel.com/en/emerging-markets