Op 24 september vindt de 11e editie plaats van het Fund Seminar event in De Utrechtse Stadsvrijheid. Een van de leden van het expertpanel is Valentijn van Nieuwenhuijzen, Chief Investment Officer van NN Investment Partners (NN IP). Tijdens de plenaire paneldiscussie zal hij samen met Lukas Daalder van BlackRock zijn visie geven op de financiële markten, onder leiding van moderator en journalist Esther van Rijswijk. In de aanloop naar 24 september sprak de Fund Seminar-redactie met hem. “Dit is zo’n jaar zoals we dat misschien eens in de 10 jaar meemaken.”

 

Hoe kijk je terug op het eerste halfjaar van 2020?
“Wat als eerste opvalt is dat alles veel sneller heeft bewogen dan we ooit hebben meegemaakt. We begonnen kalm en optimistisch totdat de ernst van de COVID-crisis tot de wereld doordrong. Dat leidde tot een nieuwe realiteit op de financiële markten. Anders dan de crisis in 2008, zagen we in het eerste halfjaar dat de VIX  – de volatiliteitsindex die wordt gebruikt om de volatiliteit op de S&P 500-index te meten – nu sneller opliep dan in 2008, en dat de economie sneller werd stopgezet.”

 

“Daarnaast was COVID-19 voor beleggers een onbekend probleem. Slecht nieuws is altijd vervelend voor beleggers maar kan redelijk snel ingeprijsd worden en daarna kunnen markten zich herpakken, maar als markten volledig in het duister tasten is dat vervelend. Dat zagen we in maart gebeuren, met enorme bewegingen op de markten. Vervolgens was de wijze waarop monetaire en budgettaire beleidsmakers en politici reageerden ongekend. We hebben de laatste 10 à 15 jaar best wat vuurwerk gezien van beleidsmakers maar de mate waarin zij nu met monetair en budgettair beleid volledig de kraan opendraaiden was  een grote stap voorwaarts om de onzekerheid te bestrijden.”

“Een factor van betekenis was de ontwikkeling van de besmettingscurves. We hebben in Europa het virus nog verre van onder controle maar gedurende het tweede kwartaal werd geleidelijk begon de angst van de markten dat de economie op slot zou gaan toch wel af te nemen.”

“Een andere factor was dat het bedrijfsleven en de winstgevendheid door deze twee factoren gigantische schade hebben opgelopen, maar al met al toch minder dan aanvankelijk in maart gevreesd werd. Er is toen voor de markten meer zicht ontstaan op de situatie.”

“Vervolgens zagen we een spectaculaire herstelfase die wij in maart niet voor mogelijk hadden gehouden. We hebben daar toen goed op gereageerd zodat we snel konden profiteren van de rally die volgde. Maar ik had in maart niet durven dromen dat we nu weer een ‘record high’ op de Amerikaanse aandelenbeurzen zouden aantikken. Dat is ongelofelijk als je bedenkt dat economieën circa 10% tot 15% gekrompen zijn.”

“Dat is het tweede spectaculaire nieuws van de huidige crisis: de snelheid van de krimp was ongeëvenaard en de kracht van het herstel was dat ook. Het was een extreem roerig jaar met een relatief rustige zomer en dat is wel eens anders geweest. Je zit nu dat de VIX-en, de volatiliteitsmaatstaven, zijn gekalmeerd. In obligatieland zit de volatiliteit op staatsobligaties bij de ‘all-time lows’. De VIX-en op de aandelenmarkten zijn nog niet helemaal genormaliseerd. De creditmarkten laten een stevig herstel zien en in de tweede kwartaal is een enorme hoeveelheid papier naar de markt gekomen in een van de sterkste issuersjaren voor credits ooit. Dat is een vreemd fenomeen: er is een gigantische schok in de markt, en toch de bereidheid bij corporate issuers om papier naar de markt te brengen en dat papier is zonder enig probleem geabsorbeerd. Beleggers waren zeer bereid om dat papier op te nemen. Daar zie je de kracht van het monetaire beleid en van de verdere verruiming van quantitative easingmaatregelen; deze hebben de creditmarkt enorm ondersteund in een onzekere wereld.”

“We zien nu een markt waar we in een paar maanden rendement hebben behaald die we normaal gesproken in een paar jaar zouden behalen. Aan de andere kant hebben we in twee weken een grotere correctie gezien dan we normaliter in twee jaar zouden hebben meegemaakt. Alles ging sneller, de wereld werd ondersteboven gezet en de markten ook. Nu zijn de golven wat gaan liggen en varen we een steady koers op het ‘assetmanagementschip’ maar we zien nog  wel donkere wolken en onzekerheden in de allocatie. En het kan snel gaan zoals we hebben gezien: het coronavirus is nog steeds daar en het  interessante fenomeen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen komt eraan!”

 

Wat is de mogelijke impact van de komende Amerikaanse verkiezingen?
“De impact daarvan kan groot zijn. We hebben al een behoorlijke correctie in de US dollar gezien die te maken heeft met de ontwikkeling van de reële rente en met de aanpak van de coronapandemie door de VS versus de rest van de wereld. Bovendien zijn de verschillen tussen de presidentskandidaten groter dan ooit.”

“We dachten vier jaar geleden dat Hillary Clinton zou winnen en dat dit gunstig zou zijn voor het beleid en toch werd Trump president. De impact daarvan was veel minder dan verwacht en op sommige punten zelfs positief. Dat is een mooi lesje in bescheidenheid voor beleggers. Evenals bij de coronapandemie zijn de effecten van de verkiezingen op de financiële markten van tevoren heel moeilijk in te schatten. Dus is het belangrijk om alert te zijn en snel aanpassingen te kunnen doorvoeren in je portefeuille.”

“Gezien het beleid van Trump en het feit dat hij de confrontatie blijft zoeken met China, plus de enorme polarisering binnen de Amerikaanse politiek en in de maatschappij, worden dit belangrijke verkiezingen voor de VS en voor de Amerikaanse economie maar ook voor de financiële markten en het gedrag van die markten voor de komende 12 maanden.”

 

Welke impact heeft de huidige dollarkoers op de verschillende assetklassen?
“We hebben gezien dat de dollarkoers behoorlijk verzwakt is. Doorgaans is dat vooral gunstig voor emerging markets en vaak ook voor emerging-marketvaluta en voor de performance van valutamarket-assets. Aan de aandelenkant en obligatiekant zien we de emerging markets ondersteund worden door de zwakkere dollar. Die dollarkoers speelt vooral in de regiowegingen die we aanbrengen.”

 

Wat gebeurde er in China?
“China loopt wat voor op de rest van de wereld; de beleidsresponse was er ook In het tweede kwartaal en de export die de motor is van de economie is heel goed hersteld in het tweede kwartaal. De exporten zijn fors hersteld, vooral de industriële exporten zijn weer behoorlijk op peil, dus dat geeft hoop voor de economie.”

 

Hoe hebben ESG- en duurzaamheidsstrategieën het gedaan?
“Het afgelopen jaar was het interessant en inspirerend om te zien hoe veel duurzaamheids- en ESG-strategieën erin slaagden om het beter te doen dan de brede indices. ESG- en duurzaamheidsstrategieën hebben het in de breedte beter gedaan dan de markt. Dus het geloof dat duurzaamheid samen kan gaan met betere rendementen in plaats van dat duurzaamheid geld kost is enorm toegenomen. Ik hoop dat dit een van de positieve punten is die we meenemen uit deze crisis: de overtuiging dat duurzaam beleggen en betere rendementen heel goed samen gaan.”

 

Dit interview vond plaats op 12 augustus. Deze tekst bevat geen beleggingsadvies en is ook niet bedoeld om aan te zetten tot het (ver)kopen van een product of het afnemen van een dienst van NN IP, noch als basis voor een beleggingsbeslissing.