Een versoepeling in Europese regelgeving maakt de weg vrij voor aanbieders om private beleggingsfondsen op te richten voor particulieren. “De spagaat waar de markt zich in bevindt, wordt dan opgelost,” zegt Wim Nagler van Schroders in een gesprek met Investment Officer.

Tot voor kort was het lastig voor particulieren om te beleggen in private markten. “Beleggen in privaat was lang uitsluitend mogelijk voor instituten,” aldus Nagler. “Die ‘sterven’ nooit en hebben een oneindige horizon. Maar als je een privépersoon bent, is de situatie anders. Een scheiding, overlijden of andere toestanden kunnen maken dat je je beleggingen plots moet verkopen. Bij een product dat een jaar of tien illiquide is, is dat problematisch.”

Toch is er wel degelijk een verandering gaande, met de opkomst van producten die zijn geënt op de private markten: semi-liquide fondsen waar beleggers maandelijks kunnen instappen en driemaandelijks uitstappen.

In 2015 creëerde Europa het Europese langetermijninvesteringsfonds (ELTIF), een specifiek beleggingsproduct dat in vastgoed, niet-beursgenoteerde aandelen of specifieke infrastructuurprojecten kan investeren. Dit product wordt nog nauwelijks gebruikt, maar momenteel wordt gewerkt aan versoepelingen van de eisen, waardoor het zou kunnen uitgroeien tot een geschikte manier waarmee particuliere beleggers ook toegang kunnen krijgen tot private markten.

Lees het hele interview op de site van Investment Officer.