Het tijdperk na het nulrentoceen is het minrentoceen. Edin Mujagic doet zijn best om weer een nieuw woord te introduceren voor een tijdperk van negatieve rentes. 

In de zomer van 2019 begon een nieuw monetair tijdperk. Omdat hét kenmerk 0% rente van de ECB en de Fed was, sprak ik gekscherend over het tijdperk van nulrentoceen. Het woord werd opgepikt door de Van Dale, werd uitgeroepen tot het woord van de dag én deed zelfs mee aan de jaarlijkse verkiezing voor het woord van het jaar. 

In het nulrentoceen zou geldmoord niet alleen voortgezet, maar geïntensiveerd worden. Twee jaar nadat nulrentoceen (het woord) op het linguïstisch toneel verscheen, is het echter alweer tijd voor een nieuw woord. 

De centrale banken zoals de Fed en de ECB hebben hun draaiboeken herschreven. Onder het mom van strategische herijking is de monetaire strategie veranderd van inflatie laag houden naar inflatie opstuwen. 

Alles uit de kast 

Om dat te doen blijven de officiële rentes nog langdurig op 0% (ook al is inflatie gestegen en groeien economieën) en is het ooit onconventioneel genoemde opkopen van obligaties inmiddels tot standaarduitrusting in de gereedschapskoffer van de centrale banken gepromoveerd. 

De ECB trekt zich zelfs niets van het Verdrag van Maastricht aan. Daar staat dat de bank zorg moet dragen voor prijsstabiliteit maar om de haverklap lees ik in interviews met ECB-bestuurders dat ze de rentes laag proberen te houden. 

Alweer achterhaald 

Daardoor hebben veel consumenten van hun bank een brief gehad met de mededeling dat de spaarrente negatief wordt. Voorlopig geldt dat voor saldi van boven 100.000, maar er zijn al banken in Europa die een lagere lat hanteren én sluit geen enkele Nederlandse bank niet uit dat die grens op 100.000 euro zal blijven. 

Ik vermoed steeds meer dat de échte spaarrente minstens de rest van dit decennium negatief zal blijven. Daarmee is nulrentoceen als woord alweer achterhaald. Wás het maar nulrentoceen. Het nieuwe monetaire tijdperk heeft een nieuwe naam nodig. Met negatieve rente als hét kenmerk; welkom in het minrentoceen. 

Lees het volledige artikel: 

https://www.iexprofs.nl/Column/728068/Alles-over-de-rente/Welkom-in-het-minrentoceen.aspx?utm_source=intern&utm_campaign=main2_home