De vragen die banken en vermogensbeheerders aan beleggers stellen in het kader van de zorgplicht voldoen niet. Dat stelt Willem Landman, docent Hogeschool van Amsterdam en promovendus aan de Nyenrode Business Universiteit en Tilburg University.

De vragen op basis waarvan banken die risicoprofielen aanmaken, verschillen onderling sterk en zijn volgens Landman ook niet wetenschappelijk en irrelevant. Beleggers beleggen nu eenmaal niet rationeel, zegt Landman, en wijken bij het nemen van hun beleggingsbeslissingen regelmatig af van hun risicoprofiel.Het is bovendien niet duidelijk hoe wetgevers en toezichthouders aan de vijf variabelen komen op basis waarvan de WFT tot stand kwam (financiële positie, kennis, ervaring, doelstelling en risicobereidheid).Luister naar het interview met Willem Landman op BNR Radio (20 augustus 2019):

https://www.bnr.nl/nieuws/financieel/10387396/financiele-instellingen-voldoen-niet-aan-wettelijke-zorgplicht

Reactie AFM

Als reactie hierop stelt de AFM dat risicobereidheid slechts een van de elementen is die het risicoprofiel bepalen en het belangrijk te vinden dat beleggingsondernemingen ‘zich verdiepen in de voorkeuren en de verwachtingen van de klant’. De toezichthouder benadrukt dat irrationeel gedrag wel degelijk voorspelbaar is.