Fiscale partners kunnen in sommige gevallen hun belastingaanslag over 2021 verlagen door hun vermogen onderling anders te verdelen dan zij eerder hebben gedaan. De hersteloperatie van de heffing in Box 3 voor de belastingaangiftes van vorig jaar biedt die kans, schrijft het FD.

De mogelijkheid is ontstaan nu de Hoge Raad heeft geoordeeld dat de vermogensrendementsheffing in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

In de oude, nu van tafel geveegde berekening ging de Belastingdienst uit van een veronderstelde verdeling van het vermogen tussen sparen en beleggen, terwijl bij de nieuwe berekening de werkelijke vermogensmix het uitgangspunt is.

Wie veel vermogen heeft en relatief veel spaargeld, kan hier een voordeeltje uit halen, door te schuiven in de verdeling van het gespaarde en het belegde vermogen met de fiscale partner. Maar erg rijk word je er niet van. Voor de meeste mensen zal het niet meer dan een paar tientjes, tot hooguit enkele honderden euro’s uitmaken.

En een weldenkend mens zal zich afvragen wat het achteraf schuiven van vermogensbestanddelen tussen fiscale partners nog te maken heeft met de ‘werkelijke vermogensmix’.