Misschien is het je wel eens opgevallen dat Whatsapp bij een nieuwe chat een melding toont dat gebruik wordt gemaakt van end-to-end encryptie. Dat betekent dat de inhoud van de berichten door niemand anders leesbaar is dan de mensen in de chat.  

Encryptie, of versleuteling, wordt op talloze plekken in ons dagelijks leven gebruikt om te voorkomen dat onze gegevens te stelen zijn of onze communicatie af te luisteren is. De wifi-verbinding, bestanden in de cloud, accountgegevens in je wachtwoordkluis en een groot deel van het internetverkeer.  

Cyperpunk-beweging en privacy 

De cyperpunk-beweging zette zich sinds eind jaren tachtig actief in om elk individu met behulp van cryptografie te voorzien van betere privacy en digitale vrijheid. Zo lieten ze programmacode op een T-shirt drukken waarmee RSA-versleuteling mogelijk was, een zogeheten ‘asymmetrisch encryptiealgoritme’. Het T-shirt viel daarom onder de exportrestrictie; hiermee door de douane lopen was strafbaar. 

In 1993 schreef Eric Hughes ‘A Cyperpunk’s Manifesto’ waarin de belangrijkste overtuigingen goed samengevat worden. Het begint zo: ‘’Privacy is noodzakelijk voor een open samenleving in het elektronische tijdperk. Privacy is geen geheimhouding. Een privékwestie is iets dat je niet wilt at de hele wereld weet, maar een geheime kwestie is iets dat je niet wilt dat iemand weet. Privacy is de kracht om zich selectief aan de wereld te openbaren.’’ 

Lees het volledige artikel: https://www.fondsnieuws.nl/nieuws/wat-als-de-neutraliteit-van-geldsysteem-bedreigd-wordt