Robo-adviseurs worden steeds populairder. De lage kosten zorgen ervoor dat veel beleggers – vooral in de Verenigde Staten – gebruikmaken van AI-beleggingsplatforms die werken op basis van kunstmatige intelligentie, zonder emoties. Trendwatcher Richard van Hooijdonk schreef er een interessant artikel over.

Deze web-based en geautomatiseerde robo-adviseurs zijn vooral geschikt voor basisportefeuilles met eenvoudige financiële doelstellingen. Als eerste stap geldt het instrueren van de robot: het aangeven van risico, de leeftijd van de klant, de beleggingsperiode, de pensioendoelstelling en de huidige beleggingsportefeuille. Vervolgens creëert de kunstmatige intelligentie een account waarna het systeem geld aan verschillende beleggingsfondsen toewijst. De beleggingen worden automatisch beheerd en er wordt afwisselend gebruikgemaakt van en geïnvesteerd in aandelen en obligaties om risico af te dekken of de winstmarges te vergroten. Sommige robo-adviseurs kunnen ook geld beheren op een manier die zorgt voor belastingvermindering door middel van een techniek die bekend staat als ‘tax loss harvesting’.

Voor grotere beleggingen en complexere financiële diensten is de menselijke vermogensadviseur nodig. Hij of zij kan een beleggingsstrategie op maat maken op basis van een diepgaande kennis van de situatie, het vermogen, de behoeften en de andere beleggingen van de klant.

Lees hier het volledige artikel:

https://richardvanhooijdonk.com/blog/onze-toekomstige-vermogensbeheerders-zouden-wel-eens-slimme-algoritmes-kunnen-zijn/